Uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering

Je verzekeren voor de kosten van een uitvaart kan, maar het is niet verplicht en mocht het ooit je tijd zijn dan wordt er wel een uitvaart verzorgd met of zonder verzekering Het is puur persoonlijk om je wel of niet te verzekeren. De één zegt: “er blijft genoeg over”, de ander denkt wie dan leeft wie dan zorgt, weer een ander wil (deels) de zekerheid dat ook die laatste zorg goed geregeld kan worden. Voor een uitvaartverzekering kent men verschillende vormen:

Natura verzekering

Deze verzekeringen keren geen geld rechtstreeks uit, maar de uitvaart wordt verzorgd en voor zaken die in het pakket zitten behoeft men niet te betalen. Let wel op wat in het pakket zit. Alles wat er in zit heeft bij de betreffende maatschappij wel een waarde bv als er 75 rouwkaarten in een pakket zitten dan zijn dit wel eenvoudige kaarten en geen luxe of de wat modernere kaarten. Ook is van belang of er zaken kunnen worden omgezet bv in een pakket zitten 3 volgauto’s je neemt er maar 1 is dan de waarde van de andere 2 om te zetten naar wat anders of zijn ze gewoon jammer dan weg. Vaak moet men bij dit soort verzekeringen nog een (groot) gedeelte bijbetalen.

Let op: vaak wordt gedacht dat de uitvaart ook door de betreffende maatschappij verzorgd moet worden, dit is absoluut niet zo. U bepaalt wie de uitvaart verzorgd.

Kapitaalverzekering

Deze verzekering keert bij een overlijden een vooraf vastgesteld bedrag uit. Het bedrag kan ook geïndexeerd zijn d.w.z. dat het jaarlijks met een bepaald percentage stijgt (een soort rente). Vaak dekken de indexeringsbedragen de jaarlijkse stijgingen van de uitvaartkosten. Afhankelijk van leeftijd van moment van aanvang kan men vaak zelf vaststellen, hoe lang men de (jaarlijkse of maandelijkse) premie wenst te betalen. Het grote voordeel is dat men het uit te keren bedrag in zijn geheel kan gebruiken en men zelf kan bepalen hoe. In de praktijk neemt de uitvaartondernemer de polis mee en int het polisbedrag en trekt dit weer van de rekening af een tekort moet bijbetaald worden een overschot wordt aan de nabestaanden overgemaakt.

Deposito storting

Hierbij wordt een bedrag ter hoogte van de vermoedelijke uitvaartkosten in één keer gestord en vastgezet. Ook hier is afhankelijk van de leeftijd vaak indexering mogelijk. Welke eventuele verzekering het best bij iemand past is afhankelijk van de leeftijd i.v.m. de te betalen premie en wat de wensen zijn. Uiteraard behoort het vastzetten van bepaald bedrag bij de bank ook tot de mogelijkheden.

Uw persoonlijke wensenlijst

Het is zeker niet ongebruikelijk meer, dat mensen vooraf wensen vastleggen ten aanzien van hun uitvaart. Daartoe kan gebruik worden gemaakt van een brochure, die bij ons beschikbaar is.